Αγορά φωτοτυπικού/εκτυπωτή

Αγορά φωτοτυπικού/εκτυπωτή

Η αγορά ενός φωτοτυπικού/εκτυπωτή είναι δύσκολη υπόθεση. Έχω ασχοληθεί πάρα πολύ με αυτό το θέμα και είναι πραγματικά δύσκολο να μπορέσεις να διαλέξεις το κατάλληλο μηχάνημα.

Θα προσπαθήσω να σας πω με απλά λόγια , όπως πάντα φυσικά , τι πρέπει να γνωρίζετε , προκειμένου να κάνετε την σωστή επιλογή στην αγορά ενός φωτοτυπικού/εκτυπωτή.

Είμαι τεχνικός  φωτοτυπικών/εκτυπωτών

Πριν σας πω το οτιδήποτε , νομίζω ότι πρέπει να συστηθώ.

Είμαι τεχνικός φωτοτυπικών πάνω από είκοσι χρόνια. Έχω δουλέψει ως professional engineer για δεκαπέντε συνεχόμενα χρόνια , στο τμήμα του production printing (p.p) , σε μία από της μεγαλύτερες εταιρίες του χώρου. Στην Canon.

Τα επόμενα χρόνια , μέχρι και σήμερα είμαι manager της εταιρίας Printertech , η οποία ασχολείται με το service και τις πωλήσεις των φωτοτυπικών/εκτυπωτών όλων των εταιριών.

Είμαι εξειδικευμένος σύμβουλος των πελατών και ο πλέον αρμόδιος  για να σας βοηθήσω στην σωστή επιλογή.

Επιλογή κατηγορίας

Για να κάνουμε μία καλή αρχή , που όπως λένε είναι “το ήμισυ του παντός” θα πρέπει να καταλάβουμε σε ποια κατηγορία θα κοιτάξουμε. Οι κατηγορίες χωρίζονται με βάση την δυναμικότητα του μηχανήματος.

  • Πού θα δουλέψει το φωτοτυπικό/εκτυπωτής;
  • Το θέλουμε για το σπίτι
  • Το θέλουμε για το γραφείο μας
  • Το θέλουμε για να πουλάμε το αντίγραφο;

Οι διαφορές των μηχανημάτων ανάλογα με τον χώρο που θα χρησιμοποιηθεί είναι τεράστιες.

Για παράδειγμα αν πάρω ένα μηχάνημα για το σπίτι , θα κοιτάξω να βρω ένα μηχάνημα χαμηλού κόστους  κτίσης , και  χαμηλού κόστους χρήσης , το οποίο θα βγάζει ένα draft αντίγραφο , γιατί πολύ απλά δεν με ενδιαφέρει και τόσο η ποιότητα εκτύπωσης.

Επίσης δεν θα είναι heavy duty , δηλαδή βαριάς χρήσης , γιατί θα τυπώσω κάτι από το internet στην χάση και στην φέξη ή θα βγάλω μια φωτοτυπία που χρειάζομαι.

Αν το μηχάνημα το θέλω για το γραφείο εκεί πρέπει να διαλέξω ένα μηχάνημα για πιο βαριά χρήση , γιατί σίγουρα δεν θέλω να με αφήνει συνέχεια την ώρα που το χρειάζομαι , και μένει πίσω η δουλειά μου. Οπότε θα διαλέξω ένα πιο ακριβό μηχάνημα , με heavy duty cycle και φθηνό αναλώσιμο μεγάλης διάρκειας.

Αν πάλι το θέλω για να πουλάω το αντίγραφο , τότε θα πάω σε μηχάνημα που είναι πρώτον στιβαρό , δεύτερον παραγωγικό , και τρίτον και σπουδαιότερο μεγάλης πιστότητας.

Τις πληροφορίες αυτές θα τις βρούμε στο data sheet του κάθε μηχανήματος ή θα ρωτήσουμε ένα εξειδικευμένο πωλητή.

Επιλογή προδιαγραφών

Αφού βρούμε την κατηγορία που πρέπει να κοιτάξουμε , το επόμενο βήμα είναι να διαλέξουμε τα παρελκόμενα του φωτοτυπικού/εκτυπωτή. Τα μηχανήματα είναι φτιαγμένα για να ικανοποιούν όλες τις απαιτήσεις που έχουμε. Υπάρχουν μηχανήματα που είναι μόνο εκτυπωτές ή που έχουν σαρωτή (scanner) ή αυτόματη διπλή όψη κ.τ.λ.

Εδώ πρέπει να σκεφτούμε την άνεση μας. Αν για παράδειγμα το μηχάνημα έχει αυτόματο τροφοδότη(adf) , δεν θα βάζουμε τα χαρτιά ένα ένα στο τζάμι.Βάζουμε 10-20 φύλα στο adf και το μηχάνημα τα τραβάει αυτόματα και τα φωτοτυπεί  χωρίς να κουραστούμε. Και σε αυτή την περίπτωση πρέπει να πούμε ακριβώς τι θέλουμε σε ένα εξειδικευμένο πωλητή και να μας διαλέξει αυτός το σωστό μηχάνημα. Τα πιο μεγάλα μηχανήματα χτίζονται.

Οι επιλογές βρίσκονται στο data sheet του κάθε μηχανήματος. Στη φωτογραφία θα δείτε ένα παράδειγμα από το data sheet ενός epson. Πατήστε στην εικόνα για να δείτε ολόκληρο το data sheet.

Γενικά καλό θα είναι πριν πάμε να αγοράσουμε ένα μηχάνημα , να μελετάμε το data sheet του μηχανήματος , γιατί γράφει όλες τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε για να διαλέξουμε το μηχάνημα που μας ταιριάζει.

Παραγωγικές μηχανές και ποιότητα εκτύπωσης

Μου έχει τύχει να κάνω προσφορά ενός επαγγελματικού μηχανήματος , σε πελάτη που είναι γνώστης του αντικειμένου. Μιλάμε για μεγάλο επαγγελματικό , έγχρωμο μηχάνημα μεγάλης παραγωγικότητας. Ο πελάτης μεγάλο φωτοτυπικό κέντρο.

Ο ανταγωνισμός είχε πρότεινε φθηνότερο μηχάνημα με αποτέλεσμα να επιλέξει του ανταγωνιστή μου.

Στην πραγματικότητα μέσα σε ένα μήνα το μετάνιωσε γιατί το μηχάνημα που αγόρασε από τη μία βέβαια ήταν ένα πολύ καλό μηχάνημα , αλλά από την άλλη δεν είχε τις προδιαγραφές που χρειαζόταν. Με αποτέλεσμα να χάσει δουλειές που δεν μπορούσε να φέρει εις πέρας.

  • Δεν μπορούσε να τυπώσει σε χαρτί 350γρ.
  • Δεν είχε σωστό χρωματικό αποτέλεσμα
  • Δεν τύπωνε ένα συγκεκριμένο τύπο χαρτιού που ήθελε να δουλέψει

Και πολλά άλλα μειονεκτήματα που είχε σε σχέση με αυτό που είχα προτείνει εγώ.

Βέβαια επειδή ήταν επαγγελματίας και δεν είχε άλλη επιλογή , μετά από δύο μήνες αφού έβλεπε ότι χάνει πελατεία αγόρασε και το δικό μου.

Συμπερασματικά

Το φθηνότερο δεν είναι πάντα η καλύτερη επιλογή. Αλλά ούτε και το αντίθετο.Πολλές φορές το ακριβότερο δεν μας είναι αναγκαίο. Το πιο σωστό είναι να διαλέξουμε αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε και να πληρώσουμε τα χρήματα που πρέπει αναλογικά.

Εδώ λοιπόν μπαίνει στο κάδρο ο σύμβουλος , ο οποίος μπορεί να είναι ο εξειδικευμένος πωλητής ή ο εξειδικευμένος τεχνικός. Και φυσικά να κάνει μία πρόταση με βάση τις ανάγκες του αγοραστή. Όχι με βάση τις ανάγκες του συμφέροντός του , όπως έκανε ο συνάδελφος ανταγωνιστής μου. Ο οποίος πούλησε ένα ακριβό μηχάνημα αλλά έκανε μία αποτυχημένη τελικά πώληση. Κάτι που φυσικά θα το καταλάβει ο αγοραστής , αλλά όταν πλέον θα είναι αργά.

Για αυτό όταν αγοράζουμε ένα μηχάνημα θα πρέπει , πριν την αγορά  να διαβάζουμε το data sheet του μηχανήματος , για να βεβαιωθούμε ότι αυτό που αγοράζουμε είναι αυτό που χρειαζόμαστε. Ένα παράδειγμα από το σημείο ενός data sheet  που γράφει προδιαγραφές στην παρακάτω φωτογραφία.

 

Όλα τα μηχανήματα έχουν φυλλάδιο προδιαγραφών.

Πρέπει λοιπόν να το μελετήσουμε και στην συνέχεια να ζητήσουμε βοήθεια από εξειδικευμένο σύμβουλο που θα μας βοηθήσει πραγματικά  με βάση τις ανάγκες μας.

Έτσι θα έχουμε και δική μας άποψη, και δεν θα αγοράσουμε στα τυφλά.

 

Αγορά φωτοτυπικού/εκτυπωτή